30 ianuarie 2019

Logo! Tips & Tricks 1 - Prescrierea unui parametru



           Probabil ca la prima utilizare v-ati intrebat cum se poate prescrie un parametru folosind interfata aparatului, sau display-ul extern TD/TDE. Una dintre metode este descrisa in continuare:
Logo! BA7
Logo! BA7
           Pentru stocarea valorii se foloseste un contor reversibil (B071 UP/DOWN Counter). Contorul trebuie sa fie configurat ca fiind cu retinere (Retentive) ca valoarea sa sa se mentina la intreruperea alimentarii. Intrarea de numarare este atacata de o poarta XOR (B070) care insumeaza 2 semnale de incrementare / decrementare. Al doilea semnal provine din insumarea pulsurilor de la butoanele sus/jos ale interfetei aparatului (C1 si C2). Daca unul dintre butoane se mentine apasat mai mult de 1 sec (temporizare cu bloc ON Delay B068), atunci astabilul B073 incepe sa genereze pulsuri cu frecventa de 5 Hz, care sunt preluate de contor prin intermediul portii XOR. Directia de numarare este schimbata la apasarea butonului sageata jos (C2).

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Secventa de program
           Iesirea numaratorului poate fi folosita pentru limitarea valorii la un prag superior (3000 in cazul de fata). Iesirea este preluata prin releul intermediar M12. Semnalul de depasire blocheaza semnalul de incrementare prin poarta SI B067. Butoanele sunt active doar cand pe display este afisat mesajul B066. Contorului i se poate specifica o valoare de pornire, care poate fi valoarea implicita a parametrului prescris (500 in cazul de fata). Butoanele C1 si C2 se activeaza cand se realizeaza combinatia ESC + SUS si respectiv ESC + JOS.
           In cazul TD/TDE (display extern), se inlocuiesc C1/C2 cu F1/F2. Valoarea contorului se poate folosi in multe blocuri pe post pe parametru: temporizatoare, multiplexoare, amplificatoare, alte contoare, etc. Plecand de la aceasta idee se poate realiza un meniu cu mai multe valori prescrise.
           Ideea este preluata dintr-o aplicatie Siemens.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Setarile contorului

Link-uri:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.