02 martie 2019

Tehnologia IO-Link de la IFM folosita in procesul de fabricare a painii

Tehnologia IO-Link a simplificat dramatic sistemul de masurare a distantelor in cadrul unei instalatii de automatizare a procesului de fabricare a painii! Cum este posibil? Simplu, folosind traductorul de pozitie RO3100 cu interfata IO-Link si rezolutie configurabila si masterul IO-Link AL1000.
In cadrul procesului de fabricare a painii, aluatul este manipulat folosind diverse benzi transportoare si sisteme mecanizate. Pentru a controla cat mai precis pozitioanarea bucatilor de aluat pe benzile transportoare, se folosesc traductoare de pozitie montate solidar cu axul tamburului de tractiune. In mod traditional, semnalele de la encodere, sub forma de tren de impulsuri, sunt preluate de intrarile digitale ale modulelor de numarare ale PLC. Solutia este oarecum complexa, deoarece traseele de semnal sunt sensibile la perturbatii electromagnetice datorita distantelor mari si a numarului mare de actionari cu turatie variabila, principalele surse de perturbatii. Un alt inconvenient este utilizarea modulelor specializate de numarare pentru PLC, care ridica costul instalatiei.
Folosind encoderul RO3100 s-au rezolvat toate neajunsurile, chiar mai mult, s-au obtinut avantaje neasteptate. Designul robust permite montajul sau fara ansambluri mecanice complexe. Rezolutia programabila permite folosirea unui singur produs in cadrul intregii instalatii. Iesirea IO-Link, preluata cu ajutorul unui master AL1000, permite scurtarea distantei intre traductor si PLC, eliminarea incertitudinii datorata perturbatiilor E.M. si eliminarea modulelor specializate de numarare.  
           
AL1000 inlocuieste cu succes modulele distribuite Siemens ET200SP cu interfata Profinet,  preluand informatia de pozitie a encoderelor, a senzorilor normali si generand comenzi pentru electrodistribuitoare pneumatice sau actuatoare.
Integrarea cu magistrala Profinet a fost cat se poate de usoara. Toata configurarea masterului IO-Link s-a realizat folosind TIA Portal in proiectul instalatiei bazata pe PLC S7-1500, produs de Siemens. In cadrul proiectului s-au realizat functii bloc care sa permita contorizarea pozitiei pentru extinderea gamei de masura si pentru memorarea pozitiei curente la caderea tensiunii. Astfel encoderul relativ se poate transforma printr-un artificiu software intr-un sistem de masura a pozitiei absolute.
Avantajele solutiei sunt:
·         Montaj facil mecanic
·         Un singur produs acopera toate nevoile pentru intreaga instalatie
·         Reducerea costurilor de interfatare
·         Integrare usoara in software
·         Permite modularizarea configuratiei hardware astfel incat parti de utilaj pot fi configurate si montate separat.
·         Service facil, reconfigurare automata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.